luni, 9 august 2010

tu cat timp stai zilnic la toaleta?!

Ati recunoscut in titlul acestui post, o reclama la nu stiu ce mizerie de produs. Da, cam la asta se rezuma totul. La tot ce vedem la tv. Tot ce halim, toata ciorba asta gretoasa, tot ce e mai toxic si mai scarbos ne intra zilnic, nu pe gura, ci prin ochi si prin urechi si lasa urme adanci.
Efectul nu este unul imediat, ci mai degraba unul proiectat. Proiectat atat de adanc incat ne transforma in moluste lipsite de initiativa, ordonate si cuminti, docile precum caprioara halita de leul feroce, cu botul ei umed, cu privirea tampa, exact ca in carpeta aia pe care o zaresti in spatele unei taranci naive ce tocmai si-a imortalizat mecla imbaxita cu telefonul ei mobil si si-a descarcat opera in tumultul virtual-social al unui site pentru semianalfabeti cu pretentii de macho.
Asta e lumea. Astia sunt cei ce te inconjoara zilnic. Ii vezi, ii auzi, te intrebi de unde dracu' atat de multa imbecilitate, de unde atata lipsa se educatie, de cultura, de intelegere, de unde apar animalele astea indobitocite, facute sa se manance intre ele, dar sa se comporte ca niste slugi in prezenta celor ce poseda mai mult cascaval. Apoi aprinzi tv-ul si realizezi de unde.
Banetul, nene, banii fac orice din noi.
A avea bani intr-o tara ca asta, iti permite sa faci orice. Poti sa omori fara sa faci macar o zi de puscarie. Poti sa sechestrezi oameni. Poti sa minti cu nerusinare. Poti sa umilesti. Poti sa batjocoresti pe oricine, atat timp cat ai mai multi bani decat respectivul. Nu exista lege, nu exista limita... Exista doar bani si puterea lor de a-i transofrma pe oameni in vite. Vite mizerabile si subjugate.
Ce poti sa faci? Poti sa pleci. Poti sa parasesti corabia strigoilor, sa te arunci in mare sperand ca in apropiere e insula unde vei gasi Paradisul.
Sau poti ramane aici. Suntem toti... tot noi. Nu se schimba nimic. Avem acealsi obiceiuri, ne place sa ne scaldam in cacat. E bine. Ne-am obisnuit si nu mai putem sa iesim, nu mai vrem. Manjiti cu atat ingrasamant, speram ca se adevereste zicala aia cu norocul si zambim. Ni se vad dintii albi si atat. Ochii si urechile nu ne mai apartin, creierul e un bloc de desen pentru cei putini si care stiu ce vor si pot, sufletele nu ne mai apartin. Sufletele noastre mor de la nastere pentru ca nu le putem oferi nimic din ceea ce le este vital. Onoare, demnitate, dreptate, sacrificiu, lupta, mandrie, dragoste, putere... de unde? Ni s-a luat tot. Ni s-a luat pana si dreptul de a cunoaste si a defini acesti termeni vitali sufletului nostru. Suntem goi pe dinauntru si pe dinafara. Valorile noastre morale, spirituale, Dumnezeul nostru, dragostea noastra e acum tarfa lor, a celor cu multi bani si fara scrupule. Meschinii si mincinosii ne stapanesc. Suntem in tara lor. Tara circului grotesc. Tara minciunilor. Tara nonvalorilor. Tara lui becali.
Tu cat timp stai zilnic la toaleta?
Eu traiesc in ea.

Un comentariu:

  1. "Se crede de obicei ca unde se aud cuvinte, ar fi ceva de inteles si pentru minte." J. W. Gothe

    RăspundețiȘtergere